web analytics
Egenutgivarna logo

Egenutgivning: Ordna själv ISBN och Bokinfo

Publicerat den av Tina Back Ämne: egenutgivare tipsar, försäljning, ISBN, marknadsföring

Att bokutgivningsföretag och tryckerier skickar pliktexen dit de ska och att man slipper den detaljen är bra. Men att överlåta ISBN och Bokrondellen till bokutgivningsföretagen kan påverka bokens möjlighet att nå biblioteken och de fysiska bokhandlarna.

När jag samlade fakta om olika boktjänstpaket och POD-företag till en artikel lade jag märke till att flera företag ordnade ISBN och sköter registreringen hos Bokinfo (fd Bokrondellen) fast det är något man väldigt lätt gör själv.

Det är både enkelt och gratis att skaffa ISBN hos Kungliga Biblioteket. Det går att ordna via mejl. Man anger sitt namn och förlagsnamn om man har ett.

När KB tagit emot pliktexen läggs mer info till ISBN-numret och boken blir införd i LIBRIS-registret.

Efter man fått sitt ISBN kontaktar man Bokinfo. Man skriver på ett avtal till en kostnad av några hundralappar. Man registrerar sedan boken (2018 var avgiften 375 kr/titel) i god tid innan den kommer ut och lägger upp all info Bokinfo frågar efter.

När boken blir uppmärksammad i media, av bokbloggare, recensenter, reportage och liknande lägger man som utgivare in länkar till allt som skrivs om boken och författaren.

Bokinfos register ska fungera som den tryckta bokens passiva marknadsföringscentral. Bokinfo är nämligen platsen där bokhandlare kollar upp boken. En bok som har fått uppmärksamhet i media och bra recensioner har bättre förutsättningar att bli inköpt.

Varför är det viktigt att sköta detta själv som egenutgivare?

Jag gav ut en bok själv via Publits POD-tjänst men skaffade eget ISBN. Så här ser översikten för min bok ut när man söker efter den i nationella bokregistret LIBRIS.

libris2

 

Vid pilen står mitt förlag Nordlitt listat som utgivande förlag.

På bilden nedan är en bok där egenutgivaren lät boktjänstföretaget Solentro ordna ISBN-nummer.

 

libris

Som egenutgivare ger man ut böcker antingen under eget namn eller ett förlagsnamn. Men eftersom boktjänstföretaget skötte detta står Solentro registrerat som det utgivande förlaget. Samma sak gäller för alla boktjänstföretag där man betalar för registreringen.

Vem som står registrerad som förlag har ingenting med upphovsrätt eller royalties att göra. Det är av två andra skäl man ska ordna ISBN själv.

För det första, traditionellt sett var/är förlagen den legalt ansvarige utgivaren. Men den som ger ut en bok med hjälp av ett boktjänstföretag förblir i lagens mening ansvarig utgivare själv (eftersom användarvillkoren brukar innehålla någon finstilta paragraf där man som kund lovar och svär att boken inte innehåller något som kan orsaka en rättegång och om så skulle ske garanteras boktjänstföretaget ansvarsfrihet). Det blir alltså lite snett i registret när boktjänstföretaget står angivet som ditt förlag.

För det andra, som egenutgivare är det inte helt lätt att få ut sin bok annat än på nätbokhandelns hyllor. Egenutgivning dras med dåligt rykte och både bibliotek och bokhandlare har begränsat med hyllutrymme.

Bibliotekarierna använder sig i hög grad av BTJs recensioner när de köper in nya böcker. BTJs recensenter 1) tjänar några hundralappar/bok, och 2) tjänsten har 15 000 nyutgivna böcker om året att välja mellan. Det är inte helt osannolikt att BTJ grovsållar i utbudet och att de mycket väl vet vad de vanligaste bokutgivningsföretagen heter.

Undvik risken att din bok förblir oläst av BTJ eller ratas av bokhandlare bara för den är registrerad under ett förlagsnamn förknippat med dålig kvalitet (Sen hjälper det i sammanhanget knappast att många av de här boktjänstföretagen sätter sin logga väl synlig på bokens omslag).

Man kan tycka att ett enda ord i ett register inte kan spela så stor roll, men för ett par år sedan bojkottade mängder av fysiska bokhandlare i USA alla böcker vars ISBN hade POD-firman CreateSpace listat som förlag. Detta för att straffa näthandeln Amazon som just köpt upp CreateSpace.

De egenutgivare som hade valt ISBN ordnat av CreateSpace kom alltså i kläm utan egen förskyllan bara för boktjänstföretaget stod angivet som deras förlag i register och kataloger.

Man undviker att hamna i en sådan sits genom att ordna sitt eget ISBN.

Att registrera sin bok hos Bokinfo (fd Bokrondellen) själv är ännu viktigare.

Bokinfo är platsen där de fysiska bokhandlarna kollar upp böcker och beställer dem från de olika distributörerna. Som nämndes tidigare är det mycket obligatoriskt information som ska registreras om boken, men tilläggsinfo som kan sälja in en bok är just sådant som länkar till artiklar och recensioner i media. Och sådan information vill man som utgivare ha upp direkt.

När man själv registrerar sin bok kan man logga in på Bokinfo när man vill och lägga till ny information allteftersom. Men hur fungerar det när man betalat ett hybridförlag eller boktjänstföretag att sköta saken?

Jag mejlade två frågor till tre av de mer kända boktjänstföretagen om hur de hanterar uppdateringar i Bokinfo som då fortfarande hette Bokrondellen.

Fråga 1: Om min bok uppmärksammas i media, lägger ni till länkar till artiklar, bloggar o dyl efterhand?

Fråga 2: Eller får jag full hand om kontot hos Bokrondellen efter ni har skapat det?

Solentro, svar fråga 1: Nej, du kan själv länka till detta eller be oss om att berätta om detta i våra nyhetsbrev vilket vi kan göra i mån av plats och intresse. ( = Ingen uppdatering hos Bokinfo, arikelförfattarens anm.)

Solentro, svar fråga 2: Nej, kontot hos Bokrondellen är vårt men det är därigenom alla böcker blir tillgängliga hos t ex Bokus, Adlibris osv.

Recito, svar fråga 1 & 2: Vi sköter registreringen i Bokrondellen och vårdar registerposten, du har ingen tillgång till den utan den finns hos oss på förlaget. Om du har länkar, recensioner och dylikt att lägga in så skriver du till oss här i tråden när det blir aktuellt så för vi in dessa i registerposten. Det kostar ingenting extra och vi gör det så snabbt vi kan.

Vulkan, svar fråga 1& 2: Om du skickar relavnt och aktuellt material så uppdaterar vi bokrondellen.

Ett av företagen uppdaterar alltså inte Bokrondellen alls och anser att din boks konto på Bokrondellen är deras. De övriga två var hjälpsamma nog, men angav ingen tidsram för hur snabbt uppdateringarna läggs upp på Bokrondellen.

Av alla detaljer som måste ordnas vid egenutgivning är ISBN och Bokinfo/Brondellen bland de enklaste. Sköt alltid dessa själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *