web analytics
Egenutgivarna logo

Jag har skrivit en bok – och nu då? Textbearbetning

Publicerat den av Tina Back Ämne: Beta-läsare, egenutgivare tipsar, Korrläsare, Lektör, övrigt, Redaktör, textbearbetning

Vad är f-pris? Vad gör en lektör? Vad är BTJ? För den som är helt ny till bokutgivningens underbara värld kommer nu en serie med basinformation.

Den här serien kommer att gå igenom de olika stegen från råmanus till färdig bok: textbearbetning, bokproduktion (original till tryck, ebok, ljud), publicering och marknadsföring. En del steg överlappar varandra. Välplanerad marknadsföring ska helst börja 6 månader innan boken kommer ut t ex.

Den första artikeln handlar om textbearbetning som är en jätteviktig del för att få fram en kvalitetsbok.

Textbearbetning

Det färdiga manuset behöver granskas av nya fräscha ögon. Det finns fyra typer av läsare.

Beta-läsare
Dvs nummer 2-läsaren efter författaren själv. 1-5 personer vars omdöme man litar på. Familjemedlem, vänner, skrivcirkelkompisar osv.

Att tänka på: Det är en fördel om beta-läsaren gillar den typ av bok man skrivit; kokbok, deckare, historisk roman etc. Beta-läsare jobbar oftast gratis så man får komma ihåg att ta bedömningen för vad den är. Förvänta dig inte ett 10-sidors utlåtande.

Tips: Passa gärna på att ställa 3-5 frågor (Fler än så har en avskräckande effekt). Fråga om saker som ”Är dialogen bra?”, ”Finns det något ställe i boken som segar?”, ”Var något oklart?”.

Att göra: Ta till dig relevant kritik. Skriv om och förbättra.

Lektör
Anlitad proffsläsare som ger en överblicksbedömning av manuset och pekar på förtjänster och svagheter i ett skrivet utlåtande. På större förlag är lektören den som sållar vilka manus som går vidare till utgivning. Det finns idag många frilanslektörer. Många icke-utgivna författare anlitar en lektör för att fila på sina manus så de har en bättre chans att bli antagna av ett förlag. En lektör kan göra oerhört mycket för att lyfta nivån på texten och är i de flesta fall en mycket god investering, i synnerhet för ett första-manus.

Att tänka på: Fråga runt efter bra lektörer i författarcirklar eller Facebookgrupper för författare, helst en specialiserad på samma genre som det manuset är i. En del lektörer kan provläsa nåt kapitel så man får en idé om hur lektören arbetar och kan se om lektörens stil passar författaren. Kom ihåg att personkemi gynnar båda parter i det här fallet.

Att göra: Ta till dig relevant kritik från lektören. Skriv om och förbättra.

Redaktör
Detaljgranskning av språkföring och innehåll. På förlag jobbar redaktören med författaren för att slipa fram en diamant av råmanuset. De flesta egenutgivare skippar redaktörsstadiet av ekonomiska skäl.

Att göra: Ta till dig relevant kritik från redaktören. Skriv om och förbättra.

Korrektur- eller korrläsare
Söker efter grammatik-, syftnings- och stavningfel. Korrläsaren är textens sista kvalitetskontroll. Tidningskrisen har gjort att det finns många erfarna korrläsare att anlita. Men det behöver inte vara ett proffs. Alla har någon stavningspolis i bekantskapskretsen. Låt dem få utlopp för sin nitiskhet. Idealet är två korrekturläsare efter varandra. Alla missar något.

dubelkola

Tips: Skippa aldrig korrekturläsning. Varje stavningsfel eller syftningsfel gör att läsaren tappar tråden. Behandla din läsare med respekt och leverera en felfri text. Annars är risken att de aldrig mer läser en bok av dig.

Om du måste korrekturläsa själv: Man blir blind för sin egen text. Hjärnan läser vad den vet det ska stå, inte vad som egentligen skrivits. Man kan använda en del felsökningsknep: Stavningkontrollen. Lura ögat och hjärnan genom att byta typsnitt och sen läsa korta stycken. Byt typsnitt och storlek igen. I en del program kan man lyssna när en robotröst läser texten högt. Det är inte njutbart, men när man läser högt själv har iallafall jag en tendens att göra effektpauser som det sen kliar i fingrarna att lägga in som komman. Motstå frestelsen att lägga in högläsningskomman. De flesta kommer bara att läsa texten. Att läsa texten baklänges, sista meningen först, är ett annat knep.

Efter korrekturläsningen är det dags att börja planera hur boken ska se ut.

Nästa artikel kommer att behandla bokproduktionens många detaljer.

Frågor? Kommentarer? Förslag? Använd kommentarsfältet nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *