web analytics
Egenutgivarna logo Information in english English
Bengt Lundblad qtcvi-ajcsqaps@hegpn.ht

Hemsida

http://www.malarmord.n.nu

Medlem: Bengt Lundblad

Jag heter Bengt Lundblad och bor strax utanför Eskilstuna. Jag är en mittilivetfigur som efter att som vuxenstudent på deltid tagit ut en magisterexamen i historia (2013). Jag tvekade inför att fortsätta mina akademiska gärningar och doktorera i ämnet för det tedde sig alltför avlägset, eller rättare sagt så var jag ganska trött på pluggandet. Jag sneglade istället bakåt på min egen historia till den tid då jag knåpade ihop mitt första byrålådemanus för cirka 25 år sedan.

Jag hade faktiskt manuset kvar och det var erbarmligt dålig men tanken som följde växte och efter en knapp timme hade jag ett helt koncept klart - ett livslångt projekt som jag döpte till Mälarmord. Projektet innehåller cirka trettio fristående spännings/detektivromaner (fyra är redan tryckta) och arbetet som egenutgivare rullar på med en fart i det närmaste som ett heltidsarbete. En ny titel per år är målsättningen.

Mälarmord är en kärleksförklaring till min hemstad Eskilstuna. Första boken utspelar sig 1940 och den sista är planerad att spegla året 1970. Tanken är att man som läsare ska kunna följa Eskilstunas utveckling från liten bruksort till en medelstor svensk stad med miljonprogram, arbetslöshet och andra omvälvande och knepiga förutsättningar. Även de två huvudkaraktärernas personliga vägar genom livet kommer att analyseras. Denna historiska serie gör att mina akademiska färdigheter kommer väl till pass och arkiv samt bilddatabaser är guld värda för en "som inte var med".

När jag inte skriver brukar jag krypa in i musikstudion och bända strängar (tuffa riff). Att spela in musik är oerhört viktigt avbrott från  skrivandet. Några löparrundor i veckan avverkas också rakt ut i den vilda skogen, även det en perfekt idégivande verksamhet.

Böckerna har rönt så stor lokal uppmärksamhet att jag har fått erbjudande från turistbyrån att hålla stadsvandringar kring böckerna.

Bengts böcker

 1. Apotekarmordet

  Apotekarmordet

  Genre: ISBN: 978-91-637-5690-0

  Det är midsommarafton 1940 och Henry Widman vandrar runt på Sundbyholmsåsen utanför Eskilstuna för att ta några fotografier till en broschyr som Eskilstuna stad har beställt då han upptäcker en bil stå parkerad vid Sigurdsristningen. Samma bil hittas en halvtimme senare nedkörd i vattnet nedanför slottet. Den nytillträdde kriminalkommissarien och Henrys barndomskamrat Tage Kroon, påbörjar sitt första fall i sin gamla hemstad Eskilstuna efter tio år i Stockholm. Det som först verkar vara ett självmord utvecklar sig till en historia kantad av hemliga dokument som skickas med kurirer, mord och kidnappning. Allt detta utspelar sig i Eskilstuna under tidigt 1940-tal där andra världskriget hänger som en skugga över människorna.

    

 2. Domkyrkans duvor

  Domkyrkans duvor

  Genre: ISBN: 978-91-88635-71-6

  I mitten av juli 1942 får Henry Widman chansen att bekanta sig med Strängnäs och dess domkyrka. Han har blivit kontrakterad av restaureringskommittén genom domprosten Elis Malmeström försorg att skriva ett litet informationshäfte samt en artikel över den omfattande renoveringen som har pågått en tid och som nu är på sluttampen. Han anländer till Strängnäs en tidig måndag förmiddag och börjar genast se egendomliga ljussken från kyrktornet, få mystiska kyrkohistoriska anekdoter till livs och hamna mitt i en stöld i kyrkan som river upp starka känslor. Därtill har delar av kollekten försvunnit under hela våren och sommaren, något som får den ständigt rödflammande klockaren att se rött.

 3. Irrbloss

  Irrbloss

  Genre: ISBN: 978-91-637-8053-0

  Henry Widman har hyrt stugan Dalsäng en knapp kilometer sydväst om stationssamhället Eklången i Ärla av fastighetsmäklaren Leo Wessler. Han har tänkt sig en semestervecka med avkopplande vandringar i markerna, fiske och bad.
  I samma stund som han sätter nyckeln i låset till stugan, dras han in i intriger med mord, stöld och svartabörshandel. Samtidigt som Midsommarkrisen har ebbat ut där resultatet av förhandlingarna mellan svenska regeringen och Nazityskland utmynnar i Engelbrechtdivisionens transport genom Sverige från Norge till norra Finland börjar egendomliga händelser ske som gör att både militären och svensk säkerhetspolis börjar röra sig bland stugorna i Ärla.

 4. Vad sker, sker i ondskans spår

  Vad sker, sker i ondskans spår

  Genre: ISBN: 978-91-88257-73-4

  Det är nyårsafton 1941 och reporter Henry Widman är på nyårsfest hos familjen Berggren på Djurgårdsvägen 26. När han några timmar senare öppnar dörren till sin lägenhet, ser han ett brev ligga på hallgolvet. Brevet saknar både avsändare och frimärke varför Henry gissar att någon skjutit in det under dörren. Brevet innehåller en enda mening och då Henry informerar kriminalkommissarie Kroon om det, menar denne att det inte finns någon anledning att göra något. Inget brott är begånget men man tar ändå fingeravtryck på brevpappret och får en träff.

  Ett dygn senare träffar Henry och kriminalkommissarien Eskilstuna-Kurirens nyhetschef Georg Holmlund som intresserar sig för historien och anlitar Henry för ett uppdrag att gör lite efterforskningar kring brevet.