web analytics
Egenutgivarna logo Information in english English
Yvonne Waern

Adress

Ellen Keys g 7
584 37 Linköping

nkdcct.lptgc@vbpxa.rdb

Hemsida

http://yvonnewaern.se

Medlem: Yvonne Waern

Jag har alltid varit intensiv i vad jag gjort. Var sak har sin tid. Ett tag var det bara barn, en tid bara jobb. Målandet hade en tid. Döendet en tid. Döden dödade också en hel del kreativitet. Eller kanske bara skadade den. Efter den stora döden följde skrivandet. När jag började skriva min första skönlitterära bok var min mamma redan mycket gammal. Boken skulle handla om min mammas barndom. Jag försökte förstå henne. På bokmässan sökte jag efter något sätt att få ut den. Åtminstone till familjen. Då hittade jag Recito. Billigare än Författares Bokmaskin. Jag hade inte tid att vänta på refuseringar. Trodde dessutom knappast att något förlag skulle vilja ha den. Den boken var svårskriven. Ett stort lyft gjorde min mormors minnesanteckningar (i sirlig kyrillisk skrift). Boken kom ut och sålde till många bibliotek. Både i Finland och Sverige. Jag var överlycklig. Detta var 2011. Sedan kom Huset. Och människorna som bott där. Det blev fyra historiska romaner från 17-1800-talet. Vad jag lärde mig mycket! Nu började jag släppa loss, men först med stor tvekan. Den första fantasy-berättelsen har ännu inte kommit ut. Den andra är på gång. Så svårt det är!

Yvonnes böcker

 1. Änkenådens hemlighet

  Änkenådens hemlighet

  Genre: ISBN: 978-91-7517-195-1

  Änkenåden Charlotta träder fram med hjälp av kyrkoböcker och bilder från Undenästrakten. Året är 1779 och hon har blivit änka. Ensam sitter hon på Krsjöhult, en utgård till Fräckestad säteri. Tiveden omkring henne är så gott som väglöst land. I skogen ylar vargar, i kyrkan domderar präster. Charlotta är på jakt efter spåren av sin hemlighet. Motgånger möter henne, från kyrkan likaväl som från hennes egna släktingar.

 2. Den ovälkomna gåvan

  Den ovälkomna gåvan

  ISBN: 978-91-7517-766-3

  Det börjar med en skadad varghund, en vargskrämd häst, en avkastad ryttare, en tappad bössa och en förrymd fransk soldat. Andra händelser är bygget av slussen vid Forsvik, bröllop, bal och begravning  Historien utspelar sig i början av 1800-talet då okunnighet och vidskepelse råder. Den röda tråden tvinnas av ett barn med en ovanlig – och ovälkommen – gåva. Tacksamhet och misstänksamhet möter henne.

  Boken 'Den ovälkomna gåvan' är en fristående fortsättning till boken 'Moln över morgonrodnad'. Båda ingår i en serie Karsjöhultsberättelser, som börjar med 'Det sägs att en prinsessa' och fortsätter med 'Änkenådens hemlighet'. 

 3. Det sägs att en prinsessa

  Det sägs att en prinsessa

  Genre: ISBN: 978-91-7517-378-8

  På ytan är detta en berättelse om två kvinnors utveckling i 1700-talets Tivedstrakter.

  ”Prinsessan” växer upp i en adelsfamilj. En informator undervisar i latin men utelämnar livets väsentligheter. När hon råkat i olycka, klarar hennes familj inte av att hantera hennes skam. I stället skickas hon bort för att ”studera”.  Som guvernant i olika familjer växer hon genom prövningar.  Hennes ungdomsvän vill inte vara kvinna. Som utklädd pojkarbetare ramlar hon ner från ett tak och utvecklas genom sitt lidande som förlamad.

   Under ytan bubblar en upprördhet över kvinnans situation och över behandlingen av de fattiga och lytta. 

  Genom boken glittrar ett försonande stråk av musik och naturromantik. Slutet blir gott, åtminstone för Harald.

 4. Förlorat förgånget

  Förlorat förgånget

  Genre: ISBN: 978-91-86819-59-0

  Nina är bara fem år när hon första gången drabbas av de jordlösas hat mot den ryska överklassen. Hennes fasmilj lever ett till synes lugnt liv tills det första världskriget förändrar allt. Ninas förgångna gick förlorat i flytt och fattigdom. Detta är berättelser som är återkspade ur minnesfragment från 1900-talets början. Med autentiska fotografier, många från glasnegativ.

 5. Moln över morgonrodnad

  Moln över morgonrodnad

  Genre: ISBN: 978-91-7517-601-7

  "Skuret halsen av sig i Uddebo" står det i en dödbok från år 1804- Det makabra möter det vardagliga i berättelsen om den unga modern och änkan, Aurora Ottiliana. Medan maken är vild och ohämmad, sitter Aurora helst och läser och drömmer. Efter makens självmord mognar hon motvilligt i sin nya roll som myndig husmoder på Fräckestad, en frälsegård i Undenäs socken. En ny förälskelse välter hennes självständghet över ända. Under tiden trasslar hennes kusk Kalle till sitt liv med ett hastigt lönskaläge. Han söker och får nåd både hos sin älskade och hos prosten. Bröllop med komplikaioner avslutar historieskrivningen.