web analytics
Egenutgivarna logo Information in english English

Vad kostar det att trycka 100 ex?

Publicerat den av Tina Back Ämne: egenutgivare tipsar, tryck

Att trycka en liten upplaga för att pejla intresse, sälja vid föredrag och konferenser eller ha med sig vid signeringar kan vara en god idé. Vi undersökte vad det skulle kosta att trycka upp 100 ex hos några av de mera populära bokutgivningstjänsterna. Prisnivån varierar rejält, så man gör bäst i att undersöka alternativen.

Ofta blir beställningen i form av ett utgivningspaket där andra tjänster är inkluderade. Hos Booqla ingår t ex eboksfiler i två format. Övriga företag erbjuder POD till näthandlarna. Granska paketerbjudandena noggrant så du vet vad du får. Inget hindrar dig från att använda POD hos en aktör och trycka en liten upplaga hos en annan.

Hantering av pliktex är en bra tjänst, medan marknadsföring genom boktjänstföretagets nyhetsbrev eller synlighet i företagets nätbokhandel inte gör mycket för att boken ska bli mer uppmärksammad i media.

Provtryck innebär att ett ex trycks så kunden kan granska tryckkvaliteten. Upplagan trycks först när kunden godkänt provtrycket. Att inte veta om trycket blir bra är att köpa grisen i säcken.

100 exemplar i A5-storlek, Munkens 90g krämfärgat papper, mjukpärm, 200 sidor sv/v

Totalpris/kr Pris/bok Provtryck Sköter Pliktex Frakt ingår
BoD *5 116 44 ja ja nej
Booqla 2 565  26 ja ja ja
Publit *4 549 43 ja ja nej
Recito 15 200 152 nej ja nej
Solentro 5 900 36 ja ja nej
Vulkan 5 900 59 ja ja nej

 

Moms tillkommer. *Startavgift ingår.

Priset är förstås inte allt. Service och kvalitet är också viktigt. Fråga gärna andra egenutgivare vilka företag de rekommenderar.

5 kommentarer

 1. Rose-Marie Flodman

  Hej. Jag har en fundering… Jag har anlitat Books on demand (bod.se) och där betalade jag 2.500 som startavgift och fick med provtryck och 5 startböcker. Jag är jättenöjd med deras böcker.

  Men BoD i ert exempel kanske är ett annat företag, eller???

 2. Tack för intressant jämförelse!

  Eftersom det gäller ”sälja vid föredrag och konferenser eller ha med sig vid signeringar” så gäller det främst tryckkostnader och andra delar i ev. paketerbjudanden blir då rätt ointressanta. Då tycker jag att det är värt att pröva Lasertryck. Enligt den prisberäkning man kan göra direkt på deras hemsida blir priset följande:

  Totalpris: 2626:-
  Pris/bok: 26,26
  Provtryck: nej
  Sköter pliktex: ja
  Frakt ingår: nej

  Kul om det kommer fler förslag ang. detta.

  Hälsningar,

  Holger

  • Tina Back

   Tack, Holger. Ju mer info ju bättre.

   Jag begränsade mig till några bokutgivningstjänster i artikeln bara för att visa på skillnaderna utan att artikeln blev för lång.

   Det är viktigt att kolla upp de alternativ som finns helt enkelt 🙂

 3. Intressant jämförelse. En väldigt viktig fråga är om formgivning ingår. En kolumn för det? Och man undrar om manuset bara hälls i en standardform.

  PS. Har kämpat med BoD:s webbplats olika sitor och fattar fortfarande inte deras ”erbjudanden”. Priskalkylator kraschar också. Pengen verkar konstrueras som en procentroyalty till författaren, som tex för ett utpris på 90 kr var 9 kr. Det betyder en rätt dyr tryckning och författaren/egenutgivaren lär inte bli fet. Eller har jag totalt missförstått det hela?

 4. Som Tina påpekar så gäller listan för bokutgivningsföretag, vilka även har andra tjänster än tryckning. Om man gör det mesta själv och enbart är ute efter ren tryckning kan man få lägre priser. Detta gäller framför allt om man trycker utomlands, men detta medför vissa nackdelar som kan kännas jobbigt för en del. Det finns många varianter att välja på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *